Portret foto laten maken in Deventer en omstreken

Definitie van een portretfoto

Wat is eigenlijk de definitie van een portretfoto? Een portret is een artistieke voorstelling van een persoon of een groep. Dit kan bijvoorbeeld een schilderij, een foto of een gebeeldhouwde weergave van iemands hoofd of buste zijn. Portretten zijn vaak eenvoudige afbeeldingen van het gezicht zonder veel creativiteit (zoals pasfoto’s)

Een portret waar 2 personen op staan wordt een dubbelportret genoemd. Als er meet dan twee personen op staan dan wordt het een groepsportret genoemd. Als ik een portret van mijzelf zou maken dan wordt het een zelfportret genoemd.

Voor sommigen is een portretfoto een foto van alleen het gezicht van een persoon. Anderen vinden ook dat een groepsfoto waar iedereen van top tot teen afgebeeld staat, ook onder een portretfoto valt.

Verschillende uitsnedes bij portretfotografie

Je kunt spreken van drie verschillende portretfoto’s namelijk:
Close-up (Hier is voornamelijk ingezoomd op het gezicht van een persoon. De achtergrond is hier weinig zichtbaar)
Halfbeeld (de persoon is van het gezicht tot zijn middel zichtbaar op een foto)
Totaalbeeld (de persoon is volledig in beeld gebracht)
Tijdens een fotoshoot probeer ik alle drie verschillende portretfoto’s uit en stuur deze ook allemaal door. Mocht je meer close-up foto’s of juist meer halfbeeld foto’s hebben dan kunnen we dit uiteraard altijd overleggen.

Portret foto totaalbeeld.
Portret foto halfbeeld

Gezichtsuitdrukking

Het leukste is uiteraard om een kind lachend op de foto te krijgen. Ik haal tijdens een fotoshoot daarom ook alles uit de kast om een kind aan het lachen te krijgen. Ik vraag de ouders ook hoe we het kindje aan het lachen krijgen aangezien de ouders het kindje natuurlijk het beste kennen.

Naast lachend op de foto heb je natuurlijk veel meer gezichtsuitdrukkingen. Dromering, verlegen of verbaasd. Je ziet ze eigenlijk allemaal wel langs komen tijdens een fotoshoot en ik probeer ze dan ook allemaal vast te leggen.

Lachend op de foto

Standpunt van de camera tijdens fotograferen

Bij de keuze van mijn standpunt probeer ik rekening te houden met de grootte van de persoon die op de foto gaat. Ik probeer wel verschillende standpunten uit omdat dit voor een groot gedeelte de sfeer bepaalt van een foto. Wat ik altijd uitprobeer tijdens een fotoshoot is:
– Foto van een lager standpunt
– Foto op ooghoogte
– Foto vanaf een hoger standpunt

Houding

Wat ik vooral probeer is om de mensen die voor mijn camera staan zichzelf te laten zijn. Hierdoor worden de foto’s zo natuurlijk mogelijk. Met kinderen vind ik het leuk om lekker te spelen zodat ik ze in allerlei verschillende houdingen kan fotograferen. Zittend, liggend springend. Als een kind lekker aan het spelen is dan kom je al snel aan veel verschillende houdingen.

Persoonlijk hoeft een persoon niet perse in de camera te kijken. Wat ik vaak probeer is om een foto te maken dat een persoon in de camera kijkt en dezelfde foto dat de persoon dan weg kijkt. Hier kies ik dan de leukste foto uit.

Horizontale of verticale foto’s

Dit is ook heel persoonlijk wat iemand mooier vind. Ook ligt het er aan wat iemand met de foto’s wilt gaan doen. Als iemand een foto wil afdrukken en aan de muur hangen dan is het per geval anders wat mooier is. Om deze reden maak ik een foto vaak zowel horizontaal als verticaal. Mocht je voorkeur hebben voor horizontaal of verticaal dan kan ik altijd meer foto’s hiervan maken.

Verticale foto
Horizontale foto

Locatie van de fotoshoot

Locatie van de fotoshoot doe ik altijd in overleg. Als de voorkeur ligt om buiten foto’s te maken dan heb ik meerdere locaties in Deventer waar ik vaak foto’s maak. Locaties in Deventer waar ik zelf vaak foto’s maak zijn:
• IJsselhotel met de Deventer Toren op de achtergrond
• Park op de Worp
• Park bij de watertoren op de Zandweerd.
• Mocht je zelf een leuke locatie hebben dan is dit uiteraard ook mogelijk.

Mocht je liever foto’s binnen willen hebben dan kan dit uiteraard ook. Deze foto’s maak ik bij mij thuis. Ik heb een thuisstudio met allerlei verschillende achtergronden. Ook heb ik meerdere attributen die we kunnen gebruiken om leuke foto’s te maken.

Verschillende accessoires

Het gebruiken van accessoires kan een foto net wat leuker en specialer geven. Ik heb zelf veel verschillende soorten accessoires die we kunnen gebruiken. Denk hier bij aan leuke stoeltjes en doeken. Als je zelf leuke accessoires hebt ben je natuurlijk vrij om dit mee te nemen. Als je zelf accessoires mee neemt maakt het de foto vaak ook iets persoonlijker.

Verschillende accessoires te gebruiken.

Fotoshoot met kinderen

Als ik een fotoshoot met kinderen heb dan laat ik de kinderen eerst rustig aan de omgeving wennen. Zowel bij mij in mijn thuis studio als bij een fotoshoot op locatie. Eerst even rustig kennis maken en uitleggen wat we gaan doen. Zodra ik het idee heb dat de kinderen zich op hun gemak voelen ga ik beginnen met de fotoshoot.
Ik probeer vooral niet te forceren. Uit mijn ervaring weet ik dat dit niet werkt bij de kleintjes. Ik wacht gewoon geduldig af en ga vooral niet te gehaast te werk. Dit zie je namelijk altijd terug op de foto.

Zwart-wit portretfoto’s uit de fotostudio

Kleur leidt soms alleen maar af. Een zwart-wit portretfoto is fotografie in zijn puurste vorm, met meer ruimte voor karakter.
Bij het fotograferen begint het de lichtval, dat mag zeker niet te vlak zijn. Schaduw laat lichtrichting zien, en geeft vorm aan een gezicht. Maar een zwart-wit portretfoto wordt pas echt gecreëerd bij de nabewerking, of het maakt daarbij niet uit of die nu analoog of digitaal is. Door bepaalde delen door te drukken en andere tegen te houden, brengt een zwart-wit fotograaf accenten aan die de zeggingskracht versterken en het oog van de kijker door de foto leiden.

Experimenteren met pose’s

Als laatste vind ik het leuk om nieuwe dingen te proberen. Veel experimenten met verschillende hoeken en lichtinvallen. Op deze manier is elke fotoshoot weer anders en komen er verschillende foto’s uit.

Meer informatie over een portret vind je op https://nl.wikipedia.org/wiki/Portret
Meer informatie over een portretfotograaf vind je op https://nl.wikipedia.org/wiki/Portretfotograaf

Voorbeeld van verschillende portret foto’s

 

 

 

Wil je zelf Fotoshoot neem dan gelijk contact op. Ben je nieuwsgierig naar de prijs kijk dan even op de tarieven pagina.