9 Stappen voor een aantrekkelijke newborn foto

Newborn fotoshoot blijft toch het leukste om te doen.  Niets is indrukwekkender dan een nieuw leven te mogen fotograferen.  Die lieve kleine vingertjes en teentjes blijven altijd fascinerend !

Tijdstip van de fotoshoot

De eerste 2 weken krullen de pasgeborenen nog precies naar de houding die ze in de baarmoeder ook hadden. Superschattig om te zien en super leuk om te fotograferen. Ik plan een fotoshoot altijd in goed overleg want zowel de kleine als de moeder moet zich wel 100% fit voelen.  Ik probeer de fotoshoot altijd tussen 2 tot 4 weken na de geboorte in te plannen. Dit is in mijn ervaring de beste periode om mooie foto’s te krijgen. Hoe jonger de baby, des te dieper deze slaapt. Het is in dat geval wat eenvoudiger werken aangezien je voorkomt dat de baby tussendoor wakker wordt of regelmatig beweegt.

Kachel lekker aan

In het begin kunnen de kleintjes nog niet heel goed hun eigen temperatuur regelen. Daarom zorg ik er altijd voor als ik een newborn fotoshoot ga doen dat de kachel lekker hoog staan. Vooral als we afspreken dat de kleine alleen in een luier bijvoorbeeld wordt gefotografeerd. Hierdoor blijft de kleine lekker op een aangename temperatuur en dit komt de foto’s alleen maar ten goede.

Goed eten van te voren

Ik vraag altijd om er voor te zorgen dat de kleine van te voren lekker gegeten heeft. Als de kleintjes net gegeten hebben ze zijn meestea het meest voldaan en tevreden. Dit heeft natuurlijk een positief effect op het resultaat van de foto’s.

Mocht de kleine toch honger krijgen tijdens de fotoshoot dan nemen hier gewoon de tijd voor. Je moet hier voor wel eigen voeding mee nemen. Eventueel zou dit nog bij de Albert Heijn of Jumbo gehaald kunnen worden aangezien ik daar pal naast woon.

Muziek op de achtergrond

Een rustige omgeving werkt goed voor een newborn. De kleintjes kunnen schrikken van onverwachte geluiden. Ik zet altijd een achtergrond muziekje op zodat het niet doodstil is in de kamer. Hierdoor schrikt de kleine niet zo heel snel van onverwachte geluiden. Als de kleine aan het huilen is dat helpt het ook wel eens om een stofzuiger of afzuiger aan te zetten. Dit continue geluid werkt rustgevend voor de kleine.

Goede afspraken

Ik bespreek van te voren wat voor soort foto’s er verwacht worden. Ik laat ook voorbeelden zien van foto’s die we kunnen maken. Smaken verschillen namelijk heel erg en zo heb ik een goed beeld wat er verwacht wordt. Het is handig om van te voren vast goed na te denken over het soort foto’s dat jullie graag willen. Ook is het handig om voorbeelden te laten zien zodat ik precies weet wat jullie zelf in gedachte hebben.

Een baby fotoshoot kan behoorlijk lang duren en door goede afspraken te maken verloopt het allemaal een stuk soepeler. Dit is voor de kleine ook een heel stuk fijner.

Fotoshoot op locatie

De meeste baby fotoshoots doe ik in mijn thuis studio in Deventer omdat ik hier alle accessoires heb om leuke foto’s te maken. Deze kan ik dan ook al van te voren klaar zetten. Ook kan ik bij mij heel makkelijk de achtergrond doeken ophangen. Mocht het toch wenselijk zijn om een fotoshoot bij jou thuis te doen dan kunnen we dit altijd in overleg doen. Het kan zijn dat hier dan extra kosten aan vast zitten maar daar komen we dan zeker uit. Ik neem dan al mijn apparatuur en benodigde accessoires mee en bij dit dan op bij jullie in je eigen woonkomer.

Samen met papa en mama op de foto

Ouders op de foto

Een familie foto maakt het plaatje helemaal compleet. Dit vergeet ik dan ook niet tijdens een newborn shoot. Ik bied verschillende keuzes aan om verschillende foto’s te krijgen als familie. De ouders kunnen dan zelf uitkiezen welke ze mooi genoeg vinden om aan de muur te hangen.

Oudere baby’s fotograferen

Het grootste verschil tussen het fotograferen van een newborn en een baby van een paar maanden is dat ze een stuk minder slapen. De oudere baby’s hebben vaak al een ritme en slapen nog 1 a 2 keer op een dag.

De oudere baby’s reageren ook beter op de omgeving en zijn zich meer bewust waar ze zijn. Ik vraag ook altijd om een knuffel of een speeltje mee te nemen zodat de baby rustig kan wennen aan de omgeving en lekker kan spelen met zijn of haar eigen spullen.

Nabewerking

De huid van een baby is nog erg dun en kan soms wat rood en vlekkerig zijn. Dit probeer ik met photoshop weg te werken zonder dat het hele “newborn” gehalte eraf is. Ik vind persoonlijk dat het wel natuurlijk er uit moet blijven zien namelijk.

Nieuwsgierig geworden naar een newborn fotoshoot? Neem dan even een kijkje in mijn portfolio of neem even contact op voor het maken van een afspraak. De prijzen staan op tarieven pagina.

Enkele voorbeelden van foto’s gemaakt door Fotografie-Amelink

photoshop foto bewerken